De egopreneur; een gezonde (jonge) ondernemer

Amber
March 30, 2022
Anno 2022 leven we in een samenleving die heel wat van ons vraagt. Er moet gepresteerd worden. ‘Druk’ is het nieuwe hip. Zit jij niet in back-to-back meetings vandaag? Dan vraagt men zich al snel af wat je nou eigenlijk de hele dag uitspookt. Geen denderende weekendplannen? Pffft… Sukkel.

Een gezonde ondernemer in een veeleisende maatschappij
Vaak dragen we (onbewust) het idee bij ons dat we pas écht hard werken wanneer we op onze teentjes lopen. Uitspraken als ‘Mijn agenda zit bomvol deze week!’ en ‘Ik ben kapót na deze intense werkdag!’ lijken te duiden op een gezonde, welvarende onderneming. Maar is dat wel zo? Wij Boosties kwamen een tijd geleden in aanraking met het begrip ‘egopreneur’. En weet je? Dat vonden we wel wat! Waarom? Dat leggen we je hieronder graag uit.

De egopreneur; gezond ondernemen! 

Het stukje ‘ego’ in de term egopreneur verklapt het misschien al; dit begrip gaat er vanuit dat jij op de eerste plek komt. Vanuit een gezond ‘zelf’ kan je namelijk beter zorgen voor je onderneming én de mensen om je heen. Toen wij begonnen met The Orange Boost schoot dat er nog wel eens bij in… Je neemt een risico, je wilt het goed doen en hoe je het ook wendt of keert; jij bent verantwoordelijk. Voor alles. Heel eerlijk? Dit heeft ons wel wat struggles gegeven in de beginfase. We deden alles, maar dan ook álles, voor de Boost. Soms ten koste van onszelf. 

Hoe word je een gezonde ondernemer?
Er zijn een aantal aspecten aan de ‘egopreneur’ die wij van harte geïntegreerd hebben in de way-of-working binnen The Orange Boost. Het resultaat? Meer focus, meer motivatie, betere marketing ideeën en blijere Boosty-ondernemer-girls! De aspecten die wij aanhouden?

 1. Doe dat waar je goed in bent
  Yes! Niet alleen doen wij als The Orange Boost zijnde waar we goed in zijn. Ook binnen het Boosty-Team staat ieder van ons in haar kracht.

 2. Weet waarom je doet wat je doet
  Ben je bekend met de famous ‘start with why’ uitspraak van Simon Sinek? Regelmatig komen wij in The Orange Boost-strategiesessies bij elkaar om terug te gaan naar de kern. Waarom doen we wat we doen? Zijn we op de juiste weg? En dwalen we niet af van onze initiële ‘why’? Keer op keer zorgen deze sessies voor een enorme motivatie BOOST binnen ons team.

 3. Zeg nee
  ‘Nee’ zeggen. Oooh het is zó lastig. Zeker in het begin van jouw ondernemerschap. Geloof ons, in het begin verkochten wij alles wat los en vast zat. Niet alleen het ‘nee’ zeggen tegen de klant was heel (heuuul) lastig. Ook een ‘nee’ geven aan elkaar leek geen optie. Wat een ontwikkeling hebben wij hier in doorgemaakt. Nu gunnen we onszelf én elkaar de ruimte die we nodig hebben. Het resultaat? Meer headspace, meer rust en overall veel meer liefde binnen ons fantastische team! 
 4. Streef niet naar perfectie
  ‘Ja, maar… Het móét gewoon pérfect zijn.’ Jup. Ook deze valkuil hebben we in de startfase aangetikt. Spoiler alert: perfectie bestaat niet. Laten we stellen dat jij als mens (en dus ook als ondernemer) 100% energie bezit. Wanneer jij 100% van deze 100% aan het ‘perfect maken’ van je werkt besteed houd je niks meer over. Dat betekent geen energie voor vrienden, familie, sport, selfcare, enzovoort. Dit is simpelweg niet duurzaam. Daarnaast hebben wij gemerkt dat ons creatieve brein juist gestimuleerd wordt door voorgaande elementen. Kortom, dubbelop verlies wanneer je hier geen tijd voor hebt. Ehh… Correctie: wanneer je hier geen tijd voor máákt. 

Stress is gezond
Stress en spanning zijn nodig om te kunnen presteren. Wij Boosties deinzen dus niet terug voor een gezonde lading werkdruk. Wel hebben we de afgelopen jaren geleerd beter op onszelf en op elkaar te passen. Dat beetje extra me-time zorgt niet alleen voor een gezondere jij, maar ook voor een gezondere onderneming. Win-win!